
Хранително-вкусова промишленост
Използвайте помпите и системните решения LEWA в технологичните процеси за хомогенизация в хранително-вкусовата промишленост. Попитайте нашите експерти за повече информация!
Прочетете повече
За дозирането на съставките при производството на масло LEWA предлага следното решение:
Как се произвежда масло и какви видове масло има?
Маслото се произвежда от пастьоризирана сметана. За целта млякото се обезмаслява в центрофуги за няколко секунди. След това сметаната се пастьоризира и съхранява за около 20 часа. В маслоизготвителя, който се състои от биещ елемент, барабан и устройство за гнетене, сметаната се избива, а маслото се отделя и се подлага на гнетене. След това маслото се формова във формоваща машина и се опакова. За производството на 1 кг масло са нужни около 22 литра мляко. Като вторичен продукт при избиването на масло се получава мътеница.
Има различни видове масло:
За производството на масло от кисела сметана пастьоризираната сметана се подлага на предварително зреене чрез млечнокисели култури. При това се образуват ароматни вещества, които придават на маслото свеж вкус, подобен на този на ядките. Маслото от сладка сметана се получава от неквасена сметана. За получаване на слабокисело масло, към маслото от сладка сметана след избиването се добавя млечнокисел концентрат.
Тези видове масло могат допълнително да се подправят със сол. В соленото масло по време на процеса се добавя сол на кристали или солен разтвор. Освен че подобрява вкуса, солта действа и като консервант. При производството на масло за мазане често се добавя растително масло.