
Хранително-вкусова промишленост
Използвайте помпите и системните решения LEWA в технологичните процеси за хомогенизация в хранително-вкусовата промишленост. Попитайте нашите експерти за повече информация!
Прочетете повече
Ротационните лопаткови помпи Pomac осигуряват следните предимства при производството на кисело мляко:
Промишленото производство на кисело мляко
Съществена стъпка в производството на кисело мляко е ферментацията. В този биохимичен процес специални бактериални култури се използват няколко часа при температури между 40 и 45 °C. Бактериите разграждат млечната захар (лактоза) до млечна киселина. По време на това разграждане белтъчините се сгъстяват (пресичат се) и киселото мляко придобива своята позната гъста консистенция. След този етап натуралното кисело мляко се пълни направо в опаковките или към него се добавят парченца плодове за производство на плодово кисело мляко.
В цялото производствено съоръжение киселото мляко трябва да се пренася в условия на най-строга хигиена. След същинското производство киселото мляко се пренася до блока за пълнене. На този етап също така не се допуска остатъци от пластмаса, микроорганизми от производствената среда или частици от износване да замърсят нетрайния хранителен продукт.
За да се предотврати попадането на микроорганизми в киселото мляко, то се пастьоризира при 80 °C още преди ферментацията. Независимо от това, по време на производството може да се получи замърсяване. Затова са необходими помпи, които спазват най-строгите хигиенни норми в млечната промишленост и надеждно премахват опасността от замърсяване от средата.