Пречистване на „пластова вода“ в добива на нефт с пакети LEWA

По време на сондажния процес при добива на нефт и газ се образува „пластова вода“ като страничен продукт. Тя съдържа остатъчен нефт, някои тежки метали, пясък и биологични или химически остатъци.

LEWA предлага съобразени с изискванията на клиента и приложението решения, които филтрират всички вещества от водата. Пакетите LEWA за пречистване на пластова вода са херметично затворени и имат няколко възможности за точно следене и регулиране. След пречистването на водата тя може да се върне обратно в морето.

Решения

Предимства на пакетите LEWA за пречистване на пластова вода:

  • Системата е херметично затворена, без течове.
  • Със системата могат да се реализират дори малки дебити (~ 1 l/h).
  • Използват се устойчиви на корозия материали (например 6Mo, супер дуплекс) – тоест, системата е подходяща за биоциди.
  • Пневматичното или електрическото регулиране на дължината на хода позволява пропорционален контрол на дебита.
  • Мембранните помпи имат вградена система за следене на мембраната (локално или отдалечено), която предотвратява неочакваните престои и съответните разходи за поддръжка.
  • Готовите за инсталиране пакети намаляват времето за въвеждане в експлоатация.

Основна информация

Какво представлява пластовата вода и как се образува?

Пластовата вода е страничен продукт при добива на нефт. Тя обикновено идва от подземните водни пластове в непосредствена близост до нефтените находища. В старите сондажи например трябва да се вкара вода или водна пара, за да може да продължи изпомпването на нефт.

Същата вода се съдържа и в добития нефт. След пречистването на нефта пластовата вода остава. Колкото по-дълго се използва един сондаж, толкова по-голямо става количеството на пластовата вода, докато добивът на нефт същевременно намалява. Пластовата вода продължава да съдържа отровни и вредни вещества и не може да се връща в естествената циркулация на водата.

С пакетите за пречистване пластовата вода се пречиства от остатъчния нефт, газове и пясък, тежки метали и биологични или химически остатъци.

Съгласно международните и регионалните ограничения водата трябва да спазва строги изисквания за чистота. IMO (Международната мореплавателна организация) е въвела гранични стойности за количеството остатъчен нефт в пластовата вода. Стойностите са 15 ppm, а в някои по-чувствителни към замърсяването морски региони са дори 5 ppm.

Лице за контакт

  • Sales Office Bulgaria
  • LEWA NIKKISO Austria GmbH – Technical office Sofia
  • +359 2 8654088
  • office@lewa-bg.com

Намерете най-подходящата серия продукти с помощта на навигатора.

Навигатор за помпи

Не пропускайте нито една новина. Абонирайте се за нашия бюлетин.

Регистрирайте се още сега