Производство на желатин и желатинови изделия с мултиплексни помпи и системи LEWA

Помпите LEWA се използват на различни стъпки от производството на желатин и желатинови изделия.

Както в процеса на сушене (превръщане от желе в твърдо състояние), така и при следващото дозиране на рецептата и прибавянето на желатина към готовите изделия (бонбони, фондан, плодови млека и пр.) се изисква прецизно и асептично дозиране.

Решения

LEWA предлага редица решения за различните етапи в производството на желатин:

 • LEWA предлага както мултиплексни помпи, така и цялостни системи като хигиенични алтернативи за пълния процес на производство на желатин.
 • За всяка съставка в процеса на дозиране на рецептата се използва един дозиращ агрегат (включващ най-малко дозираща помпа и статичен смесител).
 • Мултиплексните технологични помпи LEWA с хигиенични мембранни глави са утвърдени решения за асептично дозиране на желатин в охладител (с последващото фино стриване и сушене).
 • Мултиплексните помпи LEWA дозират с най-висока прецизност – дори при обратни налягания от 20 до 50 bar, каквито се образуват в процеса на сушене.
 • Още на проектния етап се правят изчисления на тръбопроводите за оптимизиране на условията от смукателната страна.
 • Омокряеми части по изискванията на FDA и USP, клас VI, изпитани и документирани
 • Сертификати на материалите по EN 10204 3.1
 • Машинно полирани повърхности (1.4571: RA < 0,8 µm) или електрополирани (1.4435: RA < 0,5 µm)
 • Просто почистване по признатите отраслови стандарти (EHEDG, QHD, FDA и USP, клас VI).
 • При температури до 150 °C помпите могат да се стерилизират с гореща вода или пара.
Gelatine prodction LEWA ecoflow multiplex pump

Основна информация

Как се произвежда желатин?

Има разлика между костния желатин, който се получава от дългите кости на краката на телетата и говедата, и кожния желатин, който се извлича от отпадъците в кожната промишленост – свински кожички и говежди глави.

Костите се почистват, настъргват и накисват. Трикалциевият фосфат в костната тъкан се отстранява с разредена солна киселина. След това тя неколкократно се мокри и обработва с варно мляко. Следващите стъпки са неутрализирането на киселината и още процедури за промиване.

Желатинът се извлича от колагена на промитите кости на няколко етапа, пречиства се предварително в сепаратори и след това се филтрира.

Филтрирането е типично приложение за дозиращите помпи: Диатомитни или перлитни шламове се добавят към алувиалния филтър. Дебитите са под 360 l/h, а наляганията – под 8 bar.

При сепарирането се получава воднист желатинов разтвор с приблизителна концентрация 6%. Съдържанието на желатин се увеличава до около 30% в едностепенна или многостепенна вакуумна изпарителна колона. Вискозитетът достига 1500 mPa∙s. Този разтвор след това се подава към процес за сушене.

Това е основната област на приложение за мултиплексните помпи. Задачата на тези помпи е стерилното дозиране на желатина в охладител с последващото стриване и сушене. При преминаването от желе в твърдо състояние се образуват обратни налягания от 20 до 50 bar.

Продукти

Мембранна дозираща помпа LEWA ecoflow

LEWA ecoflow diaphragm metering pump

Мембранната дозираща помпа ecoflow® от LEWA е всестранно надарена – тя може да се използва във всички отрасли за дозиране и смесване.

Санитарно-хигиенна LEWA ecoflow

LEWA ecoflow sanitary food pump

Мембранната дозираща помпа ecoflow® в санитарно-хигиенно изпълнение е идеалната помпа за хранителни и фармацевтични продукти.

LEWA ecoflow бутална дозираща помпа

LEWA ecoflow packed plunger metering pump

Буталната дозираща помпа LEWA ecoflow® е високоефективната и икономична дозираща помпа за по-елементарни задачи за пренасяне или дозиране.

Механична мембранна дозираща помпа LEWA ecodos

LEWA ecodos mechanical diaphragm pump

Механичната мембранна дозираща помпа ecodos® от LEWA е подходяща за всички задачи за пренасяне и дозиране в диапазона на ниските налягания.

Санитарно-хигиенна LEWA ecodos

LEWA ecodos food pump

Мембранната дозираща помпа LEWA ecodos® в санитарно-хигиенно изпълнение е идеалната помпа за хранителни и фармацевтични продукти в диапазона на ниските налягания.

Технологична помпа LEWA triplex

LEWA triplex high pressure pump for process engineering

LEWA triplex е най-компактната технологична помпа в света за процеси с високо налягане във всички отрасли на промишлеността. Обърнете се към нас – ще се радваме да помогнем!

Ротационна бутална помпа Pomac

Pomac rotary lobe pump PLP

Гъвкавата помпа за приложения по хигиеничните стандарти – до сложни стерилни приложения с редки, гъсти и/или чувствителни на разкъсване флуиди. Хигиенична ротационна лопаткова помпа (ротационна обемна помпа).

Центробежна помпа Pomac

Pomac centrifugal pump

Центробежните помпи Pomac от неръждаема стомана за слабо вискозни флуиди се характеризират с оптимални хидравлични данни, единствена по рода си модулна конструкция и множество варианти за уплътненията на валовете. Технология: Хигиенична центробежна помпа от неръждаема стомана

Производствени инсталации

LEWA metering and mixing system

LEWA разработва цялостни системи за дозиране, смесване и зареждане на флуиди. Свържете се с нас и ни позволете да ви консултираме!

Дозиращи системи по спецификация на клиента

LEWA metering system

LEWA ще ви осигури дозиращи системи, конструирани по вашите спецификации. Доверете се на 60-годишния опит в дозиращите технологии за различни отрасли.

Лице за контакт

 • Sales Office Bulgaria
 • LEWA NIKKISO Austria GmbH – Technical office Sofia
 • +359 2 8654088
 • office@lewa-bg.com

Намерете най-подходящата серия продукти с помощта на навигатора.

Навигатор за помпи

Не пропускайте нито една новина. Абонирайте се за нашия бюлетин.

Регистрирайте се още сега