
Фармацевтика, медицина и биотехнологии
LEWA доставя помпи и системи за фармацевтиката, медицината и биотехнологиите, които отговарят на всички хигиенични изисквания. С удоволствие ще ви помогнем със съвет!
Прочетете повече
LEWA предлага редица решения за различните етапи в производството на желатин:
Как се произвежда желатин?
Има разлика между костния желатин, който се получава от дългите кости на краката на телетата и говедата, и кожния желатин, който се извлича от отпадъците в кожната промишленост – свински кожички и говежди глави.
Костите се почистват, настъргват и накисват. Трикалциевият фосфат в костната тъкан се отстранява с разредена солна киселина. След това тя неколкократно се мокри и обработва с варно мляко. Следващите стъпки са неутрализирането на киселината и още процедури за промиване.
Желатинът се извлича от колагена на промитите кости на няколко етапа, пречиства се предварително в сепаратори и след това се филтрира.
Филтрирането е типично приложение за дозиращите помпи: Диатомитни или перлитни шламове се добавят към алувиалния филтър. Дебитите са под 360 l/h, а наляганията – под 8 bar.
При сепарирането се получава воднист желатинов разтвор с приблизителна концентрация 6%. Съдържанието на желатин се увеличава до около 30% в едностепенна или многостепенна вакуумна изпарителна колона. Вискозитетът достига 1500 mPa∙s. Този разтвор след това се подава към процес за сушене.
Това е основната област на приложение за мултиплексните помпи. Задачата на тези помпи е стерилното дозиране на желатина в охладител с последващото стриване и сушене. При преминаването от желе в твърдо състояние се образуват обратни налягания от 20 до 50 bar.