Хомогенизиране на бебешко мляко за недоносени бебета

Производителите на бебешко мляко за недоносени бебета използват процеса на хомогенизиране, за да постигнат еднакъв размер на частиците, влага, цвят и да избегнат образуването на каймак от млечния концентрат, съдържащ се в продукта.

Освен това, евентуалната допълнителна преработка само ще подобри качеството на продукта, ако течността е предварително хомогенизирана.

Системите за хомогенизиране LEWA изпълняват строгите технологични изисквания: Технологична мембранна помпа LEWA triplex генерира налягането. Освен това системата изпълнява и типичните изисквания – например асептични материали, лесно почистване и дълъг експлоатационен срок.

Решение

Системите с висока чистота LEWA предлагат решения за взискателни операции в млечната промишленост:

  • LEWA triplex с хигиеничната мембранна глава на помпата М9 е надеждно и херметично затворено решение за двустепенна хомогенизация на бебешко мляко за недоносени бебета
  • За разлика от традиционните бутални помпи, мембранните помпи нямат абразивно действие и съответно не замърсяват продукта в процеса на хомогенизация.
  • Предотвратяване на образуването на бактериални огнища – чест проблем при дозирането на бебешко мляко с бутални помпи
  • Всички части на помпената глава са произведени от неръждаема стомана 316/316L (1.4404/1.4404), а омокряемите повърхности са механично полирани по отрасловите санитарно-хигиенни норми (Ra ≤ 0,8μm)
  • Предпазната мембрана се състои от чист, масивен PTFE, съвместим с биологичните тъкани (USP, клас VI)
  • Технологична мембранна помпа с възможност за почистване и стерилизация на място за пренос на флуиди със специални изисквания
  • Както помпата, така и корпусът на системата са изработени от хигиенични материали (напр. асептични фитинги)
  • Двигателят се охлажда с вода. Така няма голяма циркулация на въздуха, която може да предизвика замърсявания в корпуса
  • Удобна конфигурация: хомогенизиращият клапан, манометърът и приборите за регулиране на налягането могат да се проверяват и използват от външната страна на корпуса
  • Удобен достъп за обслужване: Отделните плоскости на корпуса могат бързо да се свалят за осигуряване на достъп до всички части на системата за техническо обслужване и почистване
  • Системата изпълнява всички нормативни изисквания за преработка на млечни продукти (cGMP, EC 1935-2004 и др.)
  • Формата и размерът на смукателните и нагнетателните клапани са подбрани за осигуряване на плавно пренасяне на бебешкото мляко
  • Помпата достига изискваните налягания до 400 bar на първа степен и 50 bar на втора степен, дори ако е свързана с тръбопроводи с ниско налягане
  • Всички материали изпълняват изискванията на международните стандарти за хигиена (EHEDG, OHD, FDA и USP)

Основна информация

Защо млечните продукти се хомогенизират?

При хомогенизирането се раздробяват мастните глобули, съдържащи се в млякото и маслото. Този процес предотвратява образуването на каймак
(отделяне на каймак и вода). Естествените мастни глобули имат диаметър от 10 до 30 μm; в зависимост от приложеното налягане, хомогенизирането може да намали техния размер до под 1 μm. За целта млякото се загрява (тук: 50 – 70 °C) и се прокарва през хомогенизиращ клапан. При хомогенизирането се разкъсва първоначалната мембрана на мастните глобули. Само пастьоризирано мляко може да се хомогенизира – в противен случай активирането на липазата му придава силен неприятен вкус.

Хомогенизирането е особено важно при производството на бебешко мляко, защото то съдържа не само мляко и различни масла, но и други хранителни вещества. Допълнителната преработка на нехомогенизирана течност до прах ще доведе до почти неразтворим продукт.

Източник: Lebensministerium.at и Wikipedia.de

Лице за контакт

  • Sales Office Bulgaria
  • LEWA NIKKISO Austria GmbH – Technical office Sofia
  • +359 2 8654088
  • office@lewa-bg.com

Намерете най-подходящата серия продукти с помощта на навигатора.

Навигатор за помпи

Не пропускайте нито една новина. Абонирайте се за нашия бюлетин.

Регистрирайте се още сега