Пренасяне на кисело мляко и млечни продукти с ротационни лопаткови помпи Pomac

В производството на кисело мляко и други млечни продукти се пренасят гъсти флуиди. Използваните помпи трябва да бъдат конструирани за флуиди с такива свойства. Много е важно също така да се осигури напълно стерилна и хигиенична производствена среда, за да не се замърси продуктът. Освен това помпите трябва да могат да се поддържат и чистят лесно (със CIP/SIP).

Ротационните лопаткови помпи Pomac са най-доброто решение за тези приложения. Те пренасят масата от кисело мляко безопасно, хигиенично и ефективно от един производствен блок до следващия. Ние с готовност ще разработим специфично решение по поръчка на клиента за тези и подобни приложения!

Решение

Ротационните лопаткови помпи Pomac осигуряват следните предимства при производството на кисело мляко:

  • Внимателното боравене с масата от кисело мляко не позволява то да изгуби желателните свойства, получени от предходния процес на ферментация.
  • Помпите са изработени изцяло от неръждаема стомана.
  • Замърсяването на киселото мляко с прах от остъргване се предотвратява.
  • Предлагат се електрополирани повърхности с гладкост ≤ 0,6 µ.
  • Добри характеристики при дозиране както на редки, така и на гъсти флуиди с твърди съставки (напр. парченца плодове в киселото мляко)
  • Лесна поддръжка и демонтаж за икономия на време
  • Лесно цялостно почистване на помпите (възможности за CIP/SIP) поради големите луфтове
  • Всички уплътнения са леснодостъпни от предната страна (принцип за изтегляне отпред) за намаляване на времето за тяхната смяна.
  • Стандартизираните уплътнения позволяват икономично поддържане на запаси от резервни части.
  • Предлагат се и специални конструкции и фундамент по изискванията на клиента или приложението.
Yogurt production with Pomac rotary lobe pump

Области на приложение

Ротационните лопаткови помпи Pomac могат да пренасят и различни други млечни продукти, освен тези от кисело мляко – например

  • Прясно сирене
  • Пудинг
  • Сирене
  • Масло
  • Суроватка
  • Сметана
  • Подквасено мляко
  • Маргарин

Основна информация

Промишленото производство на кисело мляко

Съществена стъпка в производството на кисело мляко е ферментацията. В този биохимичен процес специални бактериални култури се използват няколко часа при температури между 40 и 45 °C. Бактериите разграждат млечната захар (лактоза) до млечна киселина. По време на това разграждане белтъчините се сгъстяват (пресичат се) и киселото мляко придобива своята позната гъста консистенция. След този етап натуралното кисело мляко се пълни направо в опаковките или към него се добавят парченца плодове за производство на плодово кисело мляко.

В цялото производствено съоръжение киселото мляко трябва да се пренася в условия на най-строга хигиена. След същинското производство киселото мляко се пренася до блока за пълнене. На този етап също така не се допуска остатъци от пластмаса, микроорганизми от производствената среда или частици от износване да замърсят нетрайния хранителен продукт.

За да се предотврати попадането на микроорганизми в киселото мляко, то се пастьоризира при 80 °C още преди ферментацията. Независимо от това, по време на производството може да се получи замърсяване. Затова са необходими помпи, които спазват най-строгите хигиенни норми в млечната промишленост и надеждно премахват опасността от замърсяване от средата.

Лице за контакт

  • Sales Office Bulgaria
  • LEWA NIKKISO Austria GmbH – Technical office Sofia
  • +359 2 8654088
  • office@lewa-bg.com

Намерете най-подходящата серия продукти с помощта на навигатора.

Навигатор за помпи

Не пропускайте нито една новина. Абонирайте се за нашия бюлетин.

Регистрирайте се още сега