Процеси в производство на хранителни масла с мембранни дозиращи помпи LEWA

За да се задоволи световното търсене на хранителни масла, за създаването им се използват около 40 различни растения.

В зависимост от региона се използва голямо разнообразие от семена и плодове. Основата на тези растителни масла са: соя, рапица, слънчоглед, фъстъци, палмови семена или ленено семе. Маслата от плодов пулп се извличат от маслини, палмови масла, авокадо и др.

При производството на хранителни масла, помпите основно работят при ниско налягане; ние препоръчваме използването на серията LEWA ecodos за тези процеси.

Решение

Предимствата на помпите LEWA ecodos при рафиниране на масла за хранителни цели:

  • Херметично затворени мембранни помпи
  • Максимална експлоатационна безопасност
  • Добро съотношение разходи-ползи
  • Стабилни задвижвания, предназначени за непрекъснат режим на работа
  • Патентована 4-слойна мембрана тип „сандвич“, изработена от чист PTFE
  • Аварийна работа дори и при пробив на мембраната (индикация за пробив)
  • Омокряеми материали, съвместими с хранителни продукти

Поради изключителните си характеристики в системите за производство на хранителни масла, помпите LEWA ecodos все повече и повече заменят другите видове помпи.

LEWA е един от водещите производители на хигиенно издържани конструкции на помпи и системи и може съответно да доставя сертифицирани продукти:

Области на приложение

Дозиращите мембранни помпи LEWA се използват в промишленото производство на хранителни масла за бита, предимно в процесите за рафиниране:

  • При рафиниране с хидратиране
  • При неутрализация, наричана още откисляване чрез дестилиране

Помпите дозират фосфорна киселина, лимонена киселина или натриева основа по време на процеса.

Production of edible oil, process scheme

Основна информация

Описание на технологичния процес

За производството на масла от семена и плодове обикновено се използва пресоване или екстракция.

Масло, което може да бъде извлечено без външно добавяне на топлина, само чрез пресоване, се нарича студено пресовано масло. Това масло може да не се рафинира. Тези масла са готови за консумация след филтриране и пълнене.

Все пак, колкото по-висока е температурата, толкова по-висок е добивът на масло. Това води до пресоване с добавяне на топлина.

Използването на температури >100 °C се нарича „горещо пресоване“. Суровото масло, извлечено по този начин, трябва задължително да се подложи на рафиниране.

Този термин означава комбинация от физически и химически процеси за отстраняване на нежелателни и замърсяващи околната среда съставки като

  • Фосфатиди
  • Свободни мастни киселини
  • Оцветители
  • Есенции
  • Восъци
  • Тежки метали
  • Пестициди

от суровото масло.

По същество, класическото рафиниране се състои от следните етапи:

  • Делецитинизация
  • Рафиниране чрез хидратиране
  • Откисляване или неутрализация
  • Избелване
  • Отстраняване на миризми

Освен класическото химическо рафиниране, физическото рафиниране също е важно. То е технически по-сложно, но има само два комбинирани технологични етапа – рафиниране чрез хидратиране и предварително избелване или откисляване.

Основните предимства са неговото по-слабо отражение върху околната среда и намаляване на загубите от рафиниране. Недостатъкът е, че се изисква значително по-добро рафиниране чрез хидратиране, в зависимост от вида на маслото.


Определения:

Делецитинизация
Специална форма на рафиниране чрез хидратиране за извличане на лецитин.
Делецитинизацията се използва изключително за специални видове масло – например соево масло, при което целевата обработка е рентабилна.

Рафиниране чрез хидратиране
Преципитация на хидратиращите се фосфатиди с добавяне на вода и топлина. Останалите, нехидратиращи се фосфатиди се разтварят чрез добавяне на киселини. Фосфорна киселина или лимонена киселина са предпочитаните добавки. Чрез нагряване до около 90 °C съединенията с белтъчини и въглехидрати, които водят до помътняване на маслото, се разграждат. Рафинирането се допълва от декантиране или сепариране.

Откисляване
С добавяне на сода каустик, мастните киселини се отстраняват, което се отразява отрицателно на вкуса и срока на годност. Полученият сапун се изсмуква или отстранява в центрофуги.

Избелване
На този етап се отстранява оцветяването, заедно с хидропероксидите и тежките метали.

Обезмирисяване (изпаряване)
Най-високите температури през целия процес на рафиниране се появяват тук. При около 240 °C нежеланите миризми и вкусове се отстраняват. Летливите съединения (включително следи от хексан) и пестициди също се отстраняват.

Продукти

Санитарно-хигиенна LEWA ecoflow

LEWA ecoflow sanitary food pump

Мембранната дозираща помпа ecoflow® в санитарно-хигиенно изпълнение е идеалната помпа за хранителни и фармацевтични продукти.

Механична мембранна дозираща помпа LEWA ecodos

LEWA ecodos mechanical diaphragm pump

Механичната мембранна дозираща помпа ecodos® от LEWA е подходяща за всички задачи за пренасяне и дозиране в диапазона на ниските налягания.

Санитарно-хигиенна LEWA ecodos

LEWA ecodos food pump

Мембранната дозираща помпа LEWA ecodos® в санитарно-хигиенно изпълнение е идеалната помпа за хранителни и фармацевтични продукти в диапазона на ниските налягания.

Двойна винтова ротационна помпа Pomac PDSP

Pomac Schraubenspindelpumpe

Двойната винтова ротационна помпа Pomac е идеалното решение за хигиенични технологични процеси в хранително-вкусовата, козметичната и фармацевтичната промишленост. Научете повече тук!

Смесителна технология Chemineer

Chemineer agitators

Chemineer смесваща технология. Миксерите на Chemineer предлагат широк спектър от турбинни миксери до бъркачки, които са приложими в почти всички процеси, изискващи разбъркване на течности или газ.

Лице за контакт

  • Sales Office Bulgaria
  • LEWA NIKKISO Austria GmbH – Technical office Sofia
  • +359 2 8654088
  • office@lewa-bg.com

Намерете най-подходящата серия продукти с помощта на навигатора.

Навигатор за помпи

Не пропускайте нито една новина. Абонирайте се за нашия бюлетин.

Регистрирайте се още сега